Zentrepeneur Zoë van Liere deelt haar eigenzinnige visie op bewust leven

Moderne-Hippies-3
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Zoë van Liere

Zoë van Liere staat dit keer in de schijnwerper. Als Professional Wild Child deelt ze via haar blog en YouTube-kanaal haar eigenzinnige visie op bewust leven. Zoë is ook oprichter van ModerneHippies, een platform dat inspiratie geeft voor en over mensen en initiatieven die de wereld een beetje mooier maken. Deze zentrepeneur maakte al flink wat reizen en heeft in haar content op een eerlijke en persoonlijke manier aandacht voor de impact van reizen.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde deze inspirator over bewuste keuzes en zelfontwikkeling.

Professional-Wild-Child

Wat is de drijfveer in jouw werk als reisondernemer?

Dat mensen, door naar buiten te gaan, juist naar binnen keren en op een dieper bewustzijnsniveau naar zichzelf leren kijken. We zitten allemaal zo vast in onze 'bubbel' en reizen is een van de meest praktische manieren om daar doorheen te breken. Door het leren kennen van andere nieuwe culturen, normen, waarden en mensen biedt het een van de mooiste spiegels om eens goed naar jezelf te leren kijken. Het laat zien dat jouw norm elders helemaal niet zo normaal hoeft te zijn (en vice versa). Op deze manier kan je de beste versie van jezelf ontwikkelen, bepalen wie jij bent en wat eigenlijk goed bij jou past. Misschien is het juist een norm waar je oorspronkelijk niet bekend mee bent, maar juist meer als 'thuis' aanvoelt en daardoor meer als jezelf aanvoelt. En pas wanneer je echt naar binnen keert en een bewustere, betere versie van jezelf creëert, kan je een betere wereld creëren en de wereld ietsje mooier achterlaten dan hoe je 'm gevonden hebt.

Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?

Toen ik een tijd in Zuid-Afrika woonde en daar aan de Universiteit van Kaapstad studeerde, leerde ik pas echt los te breken van Nederland. Ik maakte kennis met een totaal nieuw leven, levensstijl en visie op hoe je je leven ook zou kunnen leiden. Praktischer ieder weekend trokken we eropuit: er was zóveel te ontdekken en te doen. Ik zag een leven die niet enkel om 'werk, werk, werk' draaide, maar echt het leven leven. Dat heb ik daar geleerd en sindsdien meegenomen in wie ik wilde zijn, hoe ik mijn leven wilde leiden en hoe ik mijn geld wilde verdienen.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

Daar heb ik enorm veel moeite mee. Inmiddels is reizen een groot onderdeel geworden van mijn werk en mijn (online) platformen, maar staat het in schril contrast met waar ik eigenlijk voor sta. Reizen en simpelweg 'om je heen kijken' en nieuwe dingen ontdekken, is niet meer waar ik het voor wil doen - locaties beginnen op die manier voor mij soms juist op elkaar te lijken. Bij mij gaat het om de ervaring, om wat je ervan kan leren en voor de rest van je leven met je mee kan nemen. Het is dus zeker een onderwerp waar ik aankomende jaren aan wil werken: liever minder reizen, maar mindful en slow, en waar ik vervolgens écht goede artikelen of video's over kan maken die binnenkomen. Zo kan ik bijvoorbeeld met een brede glimlach terugkijken op de video die we hebben gemaakt voor Letland - hierbij zie je de prachtige natuur die Letland te bieden heeft, maar dient het als instrument voor de boodschap die ik wilde delen: die over onze relatie met de natuur.

Moderne-Hippies

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière op het gebied van verantwoord reizen?

Een van de mooiste hoogtepunten was een 'back to basic' verblijf in Swaziland, waar we geen water en geen elektriciteit hadden, een toilet een 'gat in de grond' was en we écht in the middle of nowhere waren. Ik heb er toentertijd ook een vlog over gemaakt. Dit soort ervaringen blijven voor mij de basis van wat er werkelijk toe doet en hoe niet-normaal onze levensstandaarden zijn en hoe 'gevangen' we zitten in onze eigen gedachten en verwachtingen.

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

Meer mooie, diepere artikelen en video's, maar bij mij heeft altijd voorop gestaan om awareness te creëren. Wellicht dat dat in de toekomst aan de hand van andere projecten gaat plaatsvinden.

Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?

Of je het avontuur om de hoek of ver weg opzoekt: blijf niet (altijd) in je comfort zone zitten, maar probeer altijd op zoek te gaan naar het lokale, authentieke verhaal en hoe mensen hun leven daar leven. Alleen door dingen te zien die we nog nooit hebben gezien, alleen door dingen te doen waar we bang voor zijn, alleen door dingen mee te maken die we niet verwachten, groeien we als mens, leren we onszelf lief te hebben en snappen we elkaar een stukje beter.

Meer weten?

Wil je Zoë ook volgen in haar droom om als zentrepeneur door het leven te gaan? Volg haar via haar persoonlijke YouTube kanaal Professional Wild Child of de blog ModerneHippies.