WilderSüden: op een groen micro-avontuur in zuidwest Duitsland

1
Op micro-avontuur en rust vinden in het groen? Dit kan tijdens een "WilderSüden" ervaring in Baden-Württemberg op zes uur rijden of treinen van Utrecht richting zuidwest Duitsland. Een onverwacht wild landschap met dichtbegroeide bossen, diepe kloven, groene weiden en uitgestrekte landschappen. Bezoek een natuurreservaat, ga wildkamperen en ontspan in een thermaal bad. Of kies voor een boomtoppenwandeling, mountainbikeroute door de bergen, een wandeling langs watervallen of canopy.

WilderSüden

Onverwachte wilde landschappen in het zuidwesten van Duitsland. Purpose Lab rolt de campagne WilderSüden uit in Nederland voor Baden-Württemberg Tourismus Marketing.

Cultuur snuiven in Renchtal

Renchtal heeft niet alleen de mooie natuur van het Zwarte Woud, het gebied biedt ook een rijke culturele ervaring. De wijnstad Oberkirch vol fruitbomen en wijngaarden heeft een historisch centrum en organiseert 's zomers een culinaire wijnwandeling. De 500 jaar oude, laatgotische bedevaartskerk Mariä Krönung is de trekpleister van bedevaartsoord Lautenbach. In de historische stad Oppenau vind je een kloosterruïne, logeer je bij een boerderij en beklim je de Buchkopfturm, die uitzicht biedt op de bergen van het Zwarte Woud en de Rijnvlakte.

2

Wandelen in Achertal

Achertal ligt ook in het Zwarte Woud en bestaat uit Kappelrodeck/Waldulm, Ottenhöfen en Seebach/Mummelsee. Een mild klimaat zorgt ervoor dat de lente - wanneer de fruitbomen en weiden in bloei staan - een goed moment is voor een trip. In Ottenhöfen vind je talloze wandelroutes langs molens en de Edelfrauengrab waterval, daarna neem je een duik in een natuurlijk zwembad. Voor een wandelroute langs likeurtjes, moet je in Kappelrodeck zijn. In Seebach/Mummelsee vind je de hoogste berg van het noordelijke Zwarte Woud en bekende wandelingen zoals het Bosensteiner Almpfad.

3

Bloemenzee op subtropisch eiland

Mainau is een eiland in het Constancemeer (ook wel Bodenmeer) met botanische tuinen, een barok paleis dat omringd is door citrusbomen en een arboretum met een 150 jaar oude verzameling van bomen. Je kunt er subtropische bloemen bekijken, struinen door de tuinen vol rododendrons, rozen en dahlia’s en ‘s lands grootste vlindertuin bezoeken. Van 30 mei tot 2 juni vindt het Gräfliches Inselfest plaats waar zeventig nationale en internationale exerts de trends en lifestyle rondom tuinieren presenteren. Vanaf medio oktober transformeert het eiland tot een wintertuin.

4

Noordelijke Zwarte Woud

Woud, weide, thermale bronnen, gezellige wandelaarshutten en culinaire hoogstandjes. Dit vind je in het noordelijk deel van het Zwarte Woud dat is uitgeroepen tot duurzame bestemming. Je kunt bijvoorbeeld een klimaatneutrale 'joyride' maken en bij 15 restaurants terecht die onder het motto 'landschapsbehoud met mes & vork' uitsluitend koken met lokale ingrediënten. In dit gebied breng je de nacht door in een wellnesshotel, natuurcamping of traditioneel landhotel. Slow food is de dagelijkse gang van zaken. Pluk zelf 'het blauwe goud' op de ruim twaalf kilometer lange bossenbessenroute. Avonturiers gaan voor het boomtoppenpad.

5

Schmuckmuseum Pforzheim

Het Schmuckmuseum van Pforzheim ligt tussen Karlsruhe en Stuttgart en is gewijd aan de historie van juwelen. De uiteenzetting van ruim twee duizend objecten laat vijf duizend jaar geschiedenis zien van uiteenlopende wereldwijde stijlen: van Art Nouveau/Jugendstil tot een collectie etnografische objecten uit Oceanië en het Indiase Nagaland. Naast de permanente expositie, staan dit jaar ook objecten van de Taiwanese goudsmid en beeldhouwer Ruan Weng Mong en de kunstenaar Max Ernst (1891-1976) die met behulp van Sammlung Würth tot stand is gekomen, op het programma.

6

Meer informatie en credits

Meer (Engelstalige) informatie over WilderSüden vind je in de mediaroom van Baden-Württemberg. Voor samenwerkingen of andersoortige informatie neem contact op met Purpose Lab.

Headerfoto: Baumwipfelpfad, Schwarzwald Tourismus Gmbh Nördlicher Schwarzwald.

Foto 1 : Fietsen in zuidwest Duitsland, TMBW / Fabian Teuber.

Foto 2: Heksenhuis in Renchtal, Renchtal Tourismus Gmbh, Manfred Huber.

Foto 3: Edelfrauengrab waterval in Achertal, Tourist Info Ottenhöfen.

Foto 4: Mainau eiland, Mende.

Foto 5: Loopbrug Noordelijke Zwarte Woud, Tourismus Gmbh Nördlicher Schwarzwald Wildline.

Foto 6: Pforzheim Schmuckmuseum, Winfried Reinhardt.