The Untourist Guide: hoe maak je van toeristen in Amsterdam changemakers?

The Untourist Guide
The Untourist Guide co-creeërt met lokale pioniers een toekomst voor toerisme in Amsterdam. De beweging maakt van toeristen changemakers door hen te betrekken in leuke én betekenisvolle activiteiten voor de stad. Van Weed Dating in de Tuinen van West, tot een tocht door de grachten de Plastic Whale waarbij je varen en plastic opruimen combineert.

'Un-touristen' als werkwoord

Hoe maak je van de vele bezoeken uit de hele wereld betekenisvolle ontmoetingen met locals?

The Untourist Guide

The Untourist beweging focust zich op de positieve impact die reizen kan hebben door de vele bezoeken van de mensen over de hele wereld voor alle betrokken zo nuttig en leuk mogelijk te maken. The Untourist Guide is een online platform waar in het thema "funtribute" diverse activiteiten geboekt kunnen worden. Zo gaan toeristen bijvoorbeeld Weed Daten in de Tuinen van West, zelf een zero waste souvenir maken van plastic afval of op de Plastic Wale varen door de grachten en tegelijkertijd plastic opruimen. The Untourist beweging heeft naast het platform, ook een visionaire reisgids ontwikkeld die do it yourself inspiratie biedt. De verkoop ervan draagt financieel bij aan het voortbestaan van de beweging. Ook is er een bezoekerspunt in de Iamsterdam Store op de De Ruijterkade. Purpose Lab sprak met innovatiestrateeg en mede-oprichter Eelko Hamer wiens werkwijze is om altijd holistisch te denken naar vraagstukken.

Cover The Untourist Guide
Shop The Untourist Guide

"Change with a smile"

Change with a smile is de visie van de initiators Eelko Hamer (innovatiestrateeg) en Elena en Sabine van bureau Wonder. De belangrijkste drijfveer in deze samenwerking was om sámen de nieuwe kansen in kaart brengen voor zowel open-minded toeristen als lokale Amsterdamse pioneers. De invalshoek change with a smile is er een waar ze direct enthousiast van werden. Eelko Hamer: "Ik ben een intuïtieve ondernemer die gedreven wordt door complexiteit, uitdagingen en creativiteit en daartussen een impactvolle relatie zoekt. Samen met Wonder heb ik tractie kunnen ontdekken door iets vast te pakken dat nuttig en inspirerend is. The Untourist Guide biedt oplossingen en daar zijn we trots op."

Eelko Elena

Geïnspireerd op persoonlijke ervaringen

Voor Eelko is The Untourist Guide het eerste project op het gebied van reizen. Inspiratie voor The Untourist Guide deed hij mede op tijdens de periodes dat hij korte tijd in het buitenland woonde. "Twee keer heb ik een maand in mijn eentje een project gedaan in het buitenland, één keer in San Francisco en één keer in Londen. Ik vond het fantastisch om eventjes, voor een maand, in een andere stad te leven en daar een volledig leven te hebben zelf inclusief fiets, verjaardagen en een (oppas)kat. Ik heb in beide gevallen een baan opgegeven én gekregen voor deze lokale ervaring die ik met mezelf wilde beleven. Ik heb hieruit gehaald dat wat je ook doet, écht contact maken het meest essentieel is. Met The Untourist Guide maken we dit contact met alle partijen want verandering begint met een groep mensen die samen ergens de schouders onder willen zetten."

Meer informatie

Wil je weten op welke manier The Untourist Guide bezoekers en bewoners elkaar meerwaarde laat beleven? Kijk op de website van deze beweging. Voor meer informatie over initiators kun je terecht op de site van Eelko Hamer en Wonder. De credits van de headerfoto zijn voor Twycer.