Staycation, een nieuwe impuls

Staycation inspiratie
Staycation. Een vakantie in Nederland of België staat opnieuw in de spotlights. Als een duurzamer alternatief of als een (vermeend) veiligere bestemming vanwege Covid-19. Purpose Lab tipt zes inspiratiebronnen: de boeken Expeditie Achtertuin, Bij ons in het dorp en We blijven thuis en de online bewegingen #StayLocal en #WelkomTeruginNL.

Staycation

"Je hoeft niet de wereld rond te reizen om iets moois te zien."

1. #StayLocal

De initiators van #StayLocal willen de wereld een beetje beter maken door te laten zien hoe mooi Nederland is. Campspace, platform voor kleinschalige kampeerinitiatieven, bundelde hiervoor hun krachten met Columbus Travel. De beweging bestaat uit reizigers die houden van reizen, maar zich realiseren dat er een omslag nodig is.

Via #StayLocal en de website vind je inspiratie voor een kampeerplek, verborgen parel of persoonlijke ervaringen in Nederland.

Staylocal

2. #WelkomTeruginNL

Het co-creatie initiatief WelkomTeruginNL spant zich in voor de hard getroffen toerisme- en gastvrijheidssector door de coronacrisis. Initiatiefnemer Isabel Mosk wil in korte tijd een kettingreactie ontketenen om bewustwording te creëren voor vakanties in Nederland.

Via Instagram en de website wordt iedereen uitgenodigd om zijn of haar favoriete stek in eigen stad of dorp, in de regio of op avontuur in onbekend deel van het land met de hashtag #WelkomteruginNL te delen.

3. #GroenOpReis

Het archief van de rubriek Op reis in eigen land (met Sander Groen), oftewel Groen op Reis, van Volkskrant Reizen biedt veel inspiratie voor niet voor de hand liggende dagtrips of weekenden weg dichtbij huis. Van het dorp Nagele met de invalshoek architectuur tot het Amsterdam van Jan Wolkers. De artikelen (met handige digitale kaart) zijn via de website terug te lezen.

4. Bij ons in het dorp

Schrijver Gert Corremans had een vooruitziende blik toen hij het inspiratieboek Bij ons in het dorp schreef dat in 2019 verscheen en nu het speerpunt is van de zomercampagne van uitgever Lannoo. Gert schrijft over de slow-cation en dorpsgeluk in zijn eigen Vlaamse land. Ruim tien jaar na de verkiezing van de mooiste 50 dorpen van Vlaanderen vinden #dorpologen Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume ze alle 50 even prachtig. Het praktisch en visueel ingestoken naslagwerk telt maar liefst 424 pagina's en brengt per dorp de geschiedenis, het hier en nu, lokale evenementen en geheimtips van de lokale bewoners voor eten, drinken en logeren in kaart.

Wat ons betreft kan de staycation zeker de grens over!

Purpose Lab interviewde schrijver Gert over trager reizen en zijn visie op duurzaamheid. Lees hier het interview.

De fotografie voor het boek is verzorgd door Björn Comhaire. Bij ons in het dorp bestel je online via uitgever Lannoo voor €34,99.

Screenshot 2020 06 03 at 15 42 19
Staycation Bij ons in het dorp 1
Staycation Bij ons in het dorp 2
Staycation Bij ons in het dorp 3
Staycation Bij ons in het dorp 4
Staycation Bij ons in het dorp 5

5. Expeditie Achtertuin

Reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong weten als geen ander dat er wereldwijd mooie plekken te vinden zijn. Toch trokken de vorig jaar de stoute schoenen aan en gingen ze op onderzoek in Nederland. Inmiddels zijn ze ingehaald door de tijd. Het koffietafelboek ExpeditieAchtertuin presenteer hun persoonlijke ervaringen en visuele observaties van een jaar land door eigen land reizen in 27 compacte expedities. Van Wijn & Mergel tot Scandinavische zwerfstenen.

De avonturen van Bas en Dirk Wijnand zijn te volgen op de account ExpeditieAchtertuin op Instagram. Purpose Lab interviewde Bas over zijn inspiratie voor dit boek en zijn visie op duurzaam reizen. Lees hier het interview.

Expeditie Achtertuin bestel je via Bol.com voor €29,50. Als je via dit linkje bestelt, gaan de affiliate-opbrengsten naar Bas en Dirk Wijnand.

Expeditie Achtertuin cover
staycation - Expeditie Achtertuin Gaastmeer
staycation -Expeditie Achtertuin Montferland
staycation -Expeditie Achtertuin Paterswolde
staycation -Expeditie Achtertuin Nieuwvlietstrand

6. We blijven thuis

Reisjournalist Stephanie Pander weet als geen ander hoe het is om thuis te komen. Ze gaat al tientallen jaren als reisjournalist op pad voor onder meer JAN Magazine, Libelle en Vogue. Koppel dit aan een almaar groeiend, knagend gevoel ten aanzien van de problematiek van massatoerisme, en ze schrijft een stevige basis voor een pleidooi voor het thuisblijven in de vorm van een praktische vakantiegids. We blijven thuis gaat overwroeten in de moestuin, niksen op je eigen stoepje, nachtwandelen door de Weerribben en nog veel meer bijzondere micro-avonturen om te beleven in en rondom je eigen huis, in je eigen regio of toch in ieder geval in eigen land. Alleen, met z’n tweeën of met het hele gezin.

We blijven thuis zal €18,99 kosten en is vanaf 24 juni beschikbaar. Het boek wordt uitgegeven door Anthos | Ambos Uitgevers.

Screenshot 2020 06 05 at 11 29 41
Staycation We blijven thuis 1
Staycation We blijven thuis 3
Staycation we blijven thuis Tessa
Staycation We blijven thuis 2
Staycation We blijven thuis 4

De fotografie is een afspiegeling van de inhoud van de boeken en campagnes, Purpose Lab heeft de kleur bewerkt in de look & feel van deze website.