Saskia Griep stimuleert verantwoord reizen en kijkt door de bril van antropoloog

Saskia-better-places-header
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Saskia Griep

Reisondernemer Saskia Griep staat dit keer in de schijnwerper. Deze oprichter van Better Places bekijkt reizen (ook) door de bril van cultureel antropoloog. Ze startte haar onderneming met de gedachte om twee werelden samen te brengen: reizigers die op zoek zijn naar een unieke reiservaring en lokale experts die een rugzak vol van dit soort ervaringen kunnen bieden. Saskia omarmt met haar bedrijf ook het plastic-op reis-probleem door dit middels co-creatie in samenwerking met reizigers en media op de kaart te zetten.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde deze inspirator over reizen met positieve impact.

Saskia-Griep

Wat is de drijfveer in jouw werk als reisondernemer?

Door middel van reizen wil ik de wereld een beetje mooier maken, niet alleen voor de reiziger maar zeker ook voor de lokale bevolking: Better Places to live in and Better Places to visit. Reisorganisatie Better Places is het bewijs dat je door middel van duurzaam ondernemen een succesvol bedrijf kunt neerzetten waar mensen met veel plezier werken.

Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?

Dat is heel lastig kiezen omdat ik zoveel dierbare herinneringen heb. Ik denk dat mijn meest dierbare reiservaringen altijd te maken hebben met onverwachte gebeurtenissen waarbij persoonlijke ontmoetingen centraal staan. Mooie herinneringen zijn onder meer een spontane fietstocht langs het Kivumeer in Rwanda. Maar ook de reis die ik onlangs met mijn kinderen maakte naar Jordanië en ons verblijf in de woestijn was heel bijzonder.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

Vliegen is slecht voor het milieu, het is daarom beter om minder vaak een verre reis te maken. We zullen niet stoppen met vliegen, maar we kunnen er wel bewuster mee omgaan en ervoor zorgen dat onze negatieve impact zo klein mogelijk is en alle betrokkenen van reizen profiteren. Better Places introduceert reizen met positieve impact. Onze reisexperts creëren reisplannen die positief bijdragen aan de lokale gemeenschappen en de natuur en tegelijkertijd een geweldige ervaring bieden voor de reiziger.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière op het gebied van verantwoord reizen?

Cijfers zijn niet mijn drijfveer, maar toch ben ik er trots op dat sinds de start in april 2014 vele duizenden reizigers een reis geboekt hebben via Better Places. Nog veel trotser ben ik op het feit dat de gemiddelde beoordeling op Trustpilot een 9.5 is. Als je de reviews leest, zie je dat reizigers juist onze focus op persoonlijk contact en de zorg voor mens en natuur kunnen waarderen. Tenslotte beschouw ik het zeker als een belangrijke prestatie dat Better Places de eerste reisorganisatie in Nederland is met een internationale B Corp certificering.

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

We gaan we aan de slag met het aanbieden van reizen binnen Europa. Dat zal een enorme uitdaging worden waarbij we graag samenwerken met zoveel mogelijk verschillende partijen. Het idee is om binnen Europa volwaardige reizen aanbieden van minimaal twee weken met focus op voor- en naseizoen. Ook gaan we kijken of we reizen kunnen ontwerpen waarbij de treinreis onderdeel is van de vakantie. We gaan het concept van Better Places internationaal uitrollen. Op de Duitse markt zijn we met ons zusterbedrijf Fairaway.de inmiddels behoorlijk succesvol. Het is nu tijd om ook onze Engelstalige site betterplacestravel.com te laten groeien. Dit jaar gaan we verder met het in kaart brengen van onze positieve impact. Transparantie is voor ons heel belangrijk en samen met onze reisexperts over de hele wereld willen we hier een voorloper blijven.

Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?

Wat veel mensen niet weten is dat je enorm kunt besparen op je CO2 uitstoot van je vakantie door de keuze van je vlucht. Een directe vlucht zonder tussenstop kan soms de helft schelen in CO2 uitstoot en het is bovendien veel comfortabeler om rechtstreeks te vliegen.

Meer weten?

Wil je Saskia volgen in haar missie om bewust reizen de norm te maken? Volg haar persoonlijk via LinkedIn, haar bedrijf Better Places via Facebook. Meer over het project Reizen met positieve impact vind je op de website van Better Places.