Reistrends verantwoord reizen

Reistrends
De groeiende vraag van reizigers naar bijzondere ervaringen en de noodzaak van een bewuste uitwisseling met de locals, natuur en dieren komen in een hoog tempo samen. Het morele kompas staat op scherp, het materialistische bucketlist-gedachtegoed van reizigers raakt langzaamaan passé en Purpose sluit aan bij People, Planet & Profit.

Reistrends bewust reizen

Langs highlights hoppen is passé, de internationale massa ontlopen de tendens en iets teruggeven wordt steeds belangrijker. Betekenisvol reizen is in opkomst: voor jezelf en je gastland meer betekenis geven aan je vakantie. Een reis die een diepere betekenis heeft voor jezelf, maar ook voor mensen, dieren, natuur en cultuur. Nu we steeds meer reizen, groeit ook het bewustzijn dat het sociale en ecologische aspect hiervan meer aandacht verdienen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan een vakantie die persoonlijker, unieker en leerzamer is.

Een leuke vakantie zonder schuldgevoel

Mensen halen veel geluk en ontspanning uit reizen. Een vakantie moet vooral leuk zijn voor veel mensen, maar zonder zich bewuste vragen te stellen. Eigenbelang blijkt een belangrijke drijfveer te zijn in het maken van bewuste keuzes. Onderzoek van professor Xavier Font laat zien dat de meerderheid, meer dan 70%, van de westerse consumenten bereid is om bewuste keuzes te maken, als dat de ervaring niet minder maakt. Professor Simon Kuijpers van de Radboud Universiteit zegt: ‘Mensen willen goed doen voor anderen, maar daar willen ze ook graag iets voor terug. Ze willen uitgedaagd worden, zichzelf ontwikkelen en obstakels overwinnen.” Purpose Lab ziet hier veel kansen. Overtoerisme staat lijnrecht op de groeiende vraag naar persoonlijke reiservaringen. Kleinschalige en lokale verblijfplaatsen en een deel uitmaken van het leven van de lokale bevolking is een voordeel.

Reistrends2019
We zitten op een kantelpunt waardoor ook voor vakantie bewuste keuzes wordt gemaakt.
Tessa aan de Stegge
Trendonderzoeker en oprichter Purpose Lab

Ook iets teruggeven steeds belangrijker

Dit zijn de reistrends op het gebied van verantwoord reizen.


Trend 1.
Detourvakantie

De bewuste reistrend Detourvakantie is een reactie op overtourism door Nederlanders die de massa willen ontwijken. Vrijwel geen Nederlander wil een over-tourist zijn, want tezamen van duizenden anderen iets beleven maakt je vakantie een stuk minder bijzonder. We gaan dus weg van de gebaande paden en zoeken second best’s voor highlights.


Trend 2.
Doe goed, voel goed op reis

We worden meer geconfronteerd met effecten van onze vakanties omdat we steeds meer reizen. De reistrend Doe goed, voel goedhaakt in op dat gevoel. Een groeiend aantal – veelal jongere – reizigers doet daarom tijdens hun reis iets terug voor de plek waar ze te gast zijn zoals een beach clean up waarbij ze het strand vrij maken van plastic. Ook vanuit de reisbranche zijn er allerlei initiatieven die het reizigers makkelijker maken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

duurzaam reizen trends


Trend 3.
Reizen in een groep

Met gelijkgestemden een bijzondere reis maken zit in de lift. Groepen vrienden en (samengestelde) families besluiten steeds vaker om samen een reis te maken, een safari in bijvoorbeeld Tanzania is daarbij populair. Ook groeien groepsreizen voor singles, net als groepsreizen voor mensen met dezelfde interesses zoals yoga, koken, ondernemen, mountainbiken of wetenschappelijk onderzoek doen. Na de trend van roadtrippen met een camper, doet de trend community camping ook z’n intrede. Solo reizen hoeft niet te betekenen dat je alleen op reis gaat, veel apps richten zich op de behoefte van deze reizigers om aansluiting vinden bij anderen.


Trend 4.
Fix trip

Op reis gaan met de intentie om als herboren terug te komen is een steeds vaker gehoord motief om op vakantie te gaan. Ook voor onszelf worden er bewuste keuzes gemaakt. Op sportief vlak is er van alles mogelijk met de reistrend fix trip: van de surfari (surfvakantie) tot yoga- en bootcampvakanties. Ook op mentaal en spiritueel vlak is de vakantie een uitkomst: de mumcation voor moeders die moeten bijtanken, red-je-huwelijk-trips of de uit Amerika overgewaaide painmoons waarbij je doelbewust op reis gaat om door een moeilijke periode te komen.

Fixtrip-reistrends


Trend 5.
Micro avontuur

Het beeld dat vakantie altijd in het buitenland moet plaatsvinden, is voorgoed passé. Salaris besteden aan ervaringen in plaats van spullen is een manier van leven geworden, maar het budget of het aantal vakantiedagen is niet altijd toereikend. Ook willen we het gedoe van reizen zoals de veiligheidsmaatregelen op luchthavens niet altijd ondergaan en denkt men bewuster na over de impact van reizen op het klimaat. Een korte roadtrip of campingtrip in eigen land of net over de grens, een nachtje weg in een luxehotel of Tiny House, sterrenkijken in je eigen tuin of een meerdaags festival. Ook lummelen is terug van weggeweest: simpelweg niets doen op een eenvoudige plek zonder afleiding.

Trend 6.
Reizen met de trein

Slow travel is terug van weggeweest en de aandacht voor een vorm van vervoer die het milieu minder belast neemt toe. Niet gek dat er een toenemende belangstelling is voor treinreizen! Voor trips naar Brussel, Londen en Parijs is de trein netto zelfs sneller dan vliegen en voor langere afstanden kan de nachttrein comfortabel zijn. Treinreizen spaart de natuur en geeft het voordeel dat het comfortabeler is en je de lokale cultuur beter kunt ervaren.

Manifest

Om richting te geven in de activiteiten die het lab ontwikkelt hebben we een Manifest opgesteld. Op deze manier stimuleren we reizigers om zich als gast te gedragen in verschillende culturen en om zo veel mogelijk lokale keuzes te maken. Bekijk hier het Manifest van Purpose Lab.

Purpose Lab voor jou

Wil je dat Purpose Lab een op trend gebaseerde campagne voor jouw merk ontwikkelt? Kijk dan bij campagnes. Meer over presentaties op maat of trends zelf leren doorvertalen vind je op de pagina's lezingen en workshops. Ook kun je terecht bij Purpose Lab voor een onderzoek afgestemd op jouw vraagstuk.