Documentaire Patterns of Life brengt 's werelds oudste taal in beeld

Patterns of Life
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Patterns of Life

Sophie Brouwer (antropoloog) en Michael Zomer (filmmaker) reizen als koppel af naar de verste uithoeken van de wereld om een documentaire te maken over ‘s werelds oudste taal, traditionele tatoeages. Deze eeuwenoude symbolieken kunnen vertaald worden naar inspirerende onderwerpen als: culturele identiteit, harmonie tussen mens en natuur, de spirituele wereld en een holistische levensstijl.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde deze inspirators over in een tijdmachine stappen op reis en hoe nieuwe culturen leiden tot een ontmoeting met jezelf.

Patterns of Life 2

Wat is de drijfveer in jullie werk als documentairemakers?

Wij vinden het beide enorm bijzonder dat er beschavingen zijn die nog afgezonderd leven van de ‘geciviliseerde westerse’ wereld. Wij geloven dat de mensheid door o.a. modernisering een hoop eeuwenoude wijsheden en innerlijke krachten zijn verloren. Zo besloten wij onze krachten als filmmaker en antropoloog te bundelen en onze nieuwsgierigheid te volgen. Een zoektocht om zo dicht mogelijk bij het ‘ontstaan’ van de mensheid te komen. Door dit te documenteren onthullen we eeuwenoude perspectieven, die onze moderne visie kan verrijken.

Wat is jullie meest dierbare reisherinnering en waarom?

Leven met de Mentawai in West Sumatra is voor ons ‘life-changing’ geweest. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. Je duikt in een wereld waar ze geen gebruik maken van horloges en agenda’s, maar zich laten leiden door de natuur om te overleven. Eb en vloed, regenseizoenen en maandstanden bepalen hier het ritme van de dag. Deze mensen leven vanuit hun hart, in het nu, en beschikken over sterke innerlijke krachten zoals intuitie. Dingen waar ‘wij’ vandaag de dag voor naar mindfulness-achtige cursussen gaan om die connectie weer te voelen en daarop durven te vertrouwen.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

Pas als je andere culturen ontmoet ga je jezelf zien. Daar zie je verschillen. In de ontmoeting van de ander vind je jezelf, los van de culturele box waarin je bent opgegroeid. Het ecologische aspect trekt de boel helaas uit balans, gelukkig ontstaan er steeds meer ‘bewuste bewegingen’ en initiatieven die zich inzetten om hier verandering in te brengen.

Patterns of Life 1

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in jullie carrière op het gebied van verantwoord reizen?

Sophie: Afgelopen jaar heb ik mijn kinderdroom vervuld. Ik zeilde van Nieuw-Zeeland naar Nieuw-Caledonië, drie weken op zee, volledig dis-connected van de wereld. Dit maakt je zo veel meer verbonden met de natuur, en dus je innerlijke zelf. Zeilen in de nacht terwijl je geen hand voor ogen ziet, extreem harde wind, hoge golven, gevolgd door dagen zonder wind, een leven van extremen. Er is niets TEGEN te doen. Go with the flow, vertrouw en omarm de situatie. De natuur heeft ons zoveel te leren. Ik zou willen dat ik alleen nog maar op deze manier kon reizen. Duurzaam en tijdloos.

Wat kunnen we binnenkort nog van jullie verwachten?

Wij staan aan het begin van ons avontuur van Patterns of Life. Binnenkort gaan wij weer op expeditie naar o.a. India, Myanmar, Borneo (Maleisië) en Indonesië.

Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zouden jullie nog willen delen?

Neem eens een kijkje buiten de gebaande paden, verbind, leef vanuit je hart en benader andere culturen vanuit de nieuwsgierigheid en speelsheid van een kind. Laat je verrassen en verrijken door de prachtige culturele diversiteit die onze wereld rijk is. Vanuit deze verbondenheid volgt je intrinsieke verantwoordelijkheid vanzelf.

Meer weten?

Wil je Sophie en Michael volgen in hun missie, het project steunen of meer informatie lezen? Ga dan naar www.patternsof.life of volg hun Instagram kanaal.