Onderzoek: gelukkige mensen zijn vaker in de natuur

Onderzoek natuurvakantie 2
Uit onderzoek dat verscheen in Scientific Reports blijkt dat gelukkige mensen vaker in de natuur te vinden zijn. Dit gaat samen op met een goede gezondheid en een geluksgevoel. Twee uur per week kan voldoende zijn: thuis of op reis!

Onderzoek natuur & geluk

Reizen en vakanties waarbij de natuurbeleving centraal staat, zitten in de lift. En dat is niet zo gek: de natuur is een helpende hand bij de groeiende behoefte aan een gezonde levensstijl en rust als afwisseling in een leven waar velen het maximale uit zichzelf willen halen. Deze onderzoekers keken specifiek naar de relatie tussen de uren die mensen spenderen in de natuur en hun beleving van gezondheid en geluk.

Onderzoek natuurvakantie 1

Natuur maakt gelukkig

Britse onderzoekers vroegen bijna 20.000 landgenoten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden gespendeerd. Dat kon in bossen of parken zijn, aan rivieren of stranden of in landelijk gebied; een natuurplek anders dan rondom hun eigen huis.


Twee uur is voldoende

Hun conclusie is dat minstens twee uur per week in de natuur zijn hangt samen met een betere gezondheid en beter welbevinden. Mensen die minimaal 120 minuten per week in de natuur waren, rapporteerden vaker dat hun gezondheid goed of zeer goed was of dat ze tevreden waren met hun leven op dit moment. Het maakte niet uit of het uitstapje twee uur duurde of was verdeeld over meerdere kortere periodes.

Lichaamsbeweging belangrijk, maar niet essentieel

De ruimere gevoelens van gezondheid en geluk bij buitenmensen zouden kunnen samenhangen met wat ze in het groen doen: wandelen, fietsen, zwemmen. Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid en welbevinden. Maar ook onder de mensen die de norm voor lichaamsbeweging niet haalden, vonden de onderzoekers het verband terug.

Meer natuur tijdens de vakantie?

Het onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur de mens goed doet. Purpose Lab ziet dat mensen ook op vakantie hun geluk willen halen uit de natuur en hun gezonde levensstijl willen voortzetten, of zelfs een kickstart willen geven. Zogenaamde fitcations en spirituele reizen zijn dan ook in trek.

NRC schreef een uitgebreid artikel over dit onderzoek dat eerder verscheen in Scientific Reports. Deze blog is daar een samenvatting van. Lees het originele artikel hier.

Onderzoek natuur

Purpose Lab voor jou

Purpose Lab is gespecialiseerd in onderzoek en conceptontwikkeling op het gebied van verantwoord reizen. Heb je een vraagstuk of uitdaging, dan kunnen we je daar inspiratie voor geven of een project rondom conceptontwikkeling of pr uit handen nemen! Neem een kijkje op de dienstenpagina of lees meer over onze filosofie.