Reisjournalist Noël van Bemmel speurt de wereld af naar bijzondere reisbelevingen

Noel-van-Bemmel-header
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Noël van Bemmel

Reisjournalist Noël van Bemmel staat dit keer in de schijnwerper. Deze econoom en Chef Reizen van de Volkskrant speurt de wereld af naar bijzondere reisbelevingen en onderzoekt ontwikkelingen op het gebied van toerisme. In zijn stukken lees je niet voor de hand liggende tips, blikverruimende inzichten en persoonlijke reiservaringen.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde deze inspirator over journalistiek, economische impact en slimmer reizen.

Noel-van-Bemmel-Volkskrant-b

Wat is de drijfveer in jouw werk als reisjournalist?

Mijn job is de lezer van de Volkskrant te inspireren slimmer op reis te gaan. Niet naar de populaire toeristenattracties, maar naar bijzondere plekken die een betere ervaring opleveren voor de reiziger en voor bewoners.

Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?

Op zoek naar de Amerikaanse filantropen Doug & Kris Tompkins hobbelde ik 1000 kilometer over de Carretera Austral in Chili, de mooiste route op aarde. De Tompkins creëren daar enorme natuurparken met privaat geld en schenken die dan aan de overheid.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

Reizen blijkt een basisbehoefte van de mens. We zullen niet minder reizen, maar we kunnen wel slimmer reizen. Pak de trein binnen Europa en verlaag de gemiddelde milieubelasting van een verre vlucht door langer weg te blijven. Toerisme is een krachtig middel, soms de enige, om de economie van achtergebleven te versterken. De truc is overtoerisme te vermijden, het moment waarop een plek haar identiteit verliest.

Volkskrant-Reizen-b

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière op het gebied van bewust reizen?

In 2018 zocht ik naar sneeuwluipaarden in de bergen van Kirgizië. Het is één van de reizen die de Duitse ngo Biosphere Expeditions aanbiedt om de natuur te helpen: toeristen maken veldwerk van biologen mogelijk en krijgen daar een ruig avontuur voor terug.

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

Ik ga nog meer de nadruk leggen op detourism: het verspreiden van toeristen. Dat levert een betere reiservaring op voor onze lezers en minder overlast voor bewoners.

Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?

Steek meer tijd in research, voordat je op reis gaat. Highlights en bucketlists domineren het internet, dus je zult een stap verder moeten gaan. Volkskrant Magazine publiceerde in 2019 een special over detourism waarin ik tientallen websites, touroperators, blogs en bladen aanbeveel die ik zelf ook raadpleeg voordat ik vertrek.

De credits voor de prachtige foto bovenaan dit interview zijn voor Hilde Harshagen.

Meer weten?

Wil je Noël ook volgen in zijn missie? Lees dan wekelijks zijn artikelen in Volkskrant Magazine of lees de special overdetourism op de website van Volkskrant.