"Never waste a good crisis"

Never waste a good crisis blog
Covid-19 zet de wereld op z'n kop, zo ook de reisbranche. Welke kansen zijn er om deze pandemie aan te grijpen om een reset te maken om de branche te verduurzamen? Purpose Lab's oprichter Tessa inventariseert een lijstje met visionairs en hun essays ter inspiratie.

Never waste a good crisis...

"Never waste a good crisis", aldus Winston Churchill. Covid-19 zet de wereld op z'n kop, maar dit biedt ook kansen. Dit adagium en bijpassende rubriek in NRC, inspireerde Purpose Lab om een (vrij toegankelijk) lijstje met visionairs en hun essays op een rijtje te zetten. Welke kansen zijn er om deze pandemie aan te grijpen om een reset te maken om zo de branche en de impact te verduurzamen?


Lidewij Edelkoort: RESET

Deze trendvoorspeller van Nederlandse bodem sprak als een van de eersten uit dat de pandemie zou leiden tot een wereldwijde recessie die zou zorgen voor een reset van de menselijke waarden. De "quarantaine van menselijke consumptie" zou zorgen voor een diepe culturele en economische impact. Lees hier het interview van 9 maart op Dezeen met Lidewij.

Samen met de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter was Lidewij te gast in VPRO Tegenlicht. Bekijk via deze link de aflevering.



Juval Noah Harari: mensheid moet een keuze maken

De Israëlische historicus, futuroloog en auteur Juval Noah Harari publiceerde op 20 maart de essay "The world after coronavirus" in The Financial Times. Het artikel was een aanjager voor discussie en beleid. Harari stelde dat de coronacrisis de grootste van deze generatie zou worden, hij focuste zijn bijdrage op overwegingen en oplossingen voor de lange termijn: "This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come. Yes, the storm will pass, humankind will survive, most of us will still be alive — but we will inhabit a different world."

Lees hier het artikel. Harari is onder meer bekend vanwege zijn boeken Sapiens en 21 lessons for the 21st century.



Andrew Evans: the coronavirus will change how we travel. That will probably be good for us

National Geographic's eerste digital nomad, Andrew Evans, publiceerde op 19 april een essay in de opinierubriek van NBCNews. Hij stelde: "The coronavirus will change how we travel. That will probably be good for us." Hij is van mening dat het virus een uitdaging moet zijn om een industrie die schade toebrengt aan lokale gemeenschappen, wildlife en werelderfgoed, te overdenken.

Lees hier het artikel.




Roanne van der Voorst: 4 emotional stages of the Coronacrisis

Roanne van der Voorst, antropoloog van Nederlandse bodem, publiceerde op 1 juni een stuk over de vier emotionele fases tijdens crises. Ze stelt dat deze crisis niet uniek is en dat mensen zich in verschillende fases kunnen bevinden. Deze fases kunnen transformatief zijn, dit is afhankelijk van hoe mensen ermee omgaan.

Lees hier het artikel.




Jan van den Borg: het toerisme is ziek

In NRC van 25 mei verscheen het interview Het toerisme is ziek in de rubriek Never waste a good crisis. Het moet echt anders met hoogleraar 'economie van het toerisme' Jan van den Borg. Al dertig jaar geleden waarschuwde hij voor het massatoerisme en het ontstaan van kwetsbare monocultuur. Van den Borg stelt dat bestemmingen als Amsterdam en Venetië na - en dankzij corona - de kans hebben om het anders te organiseren.

Lees hier het artikel.



Rutger Bregman: rampen en crises halen het beste in mensen naar boven

De Nederlandse historicus en auteur Rutger Bregman stelde op 13 maart op het platform De Correspondent dat rampen en crises het beste in mensen naar boven halen. Hij spreekt van een explosie van samenwerking en een nieuw besef van onderlinge afhankelijkheid.

Lees hier het artikel van Rutger Bregman. Hij is onder meer bekend van het in 2019 verschenen boek De meeste mensen deugen.



Springwise: 7 travel innovations responding to Coronavirus

Op Springwise vind je een curatie van zeven inspirerende productinnovaties vanuit de reisbranche. Van We are worth waiting for vanuit Kaapstad tot een nieuw design vliegtuigstoelen. Bekijk hier de curatie van Springwise.



Adventure.com: How can we decolonize travel?

Tot slot: het dekoloniseren van reizen. Een uitdaging die ons wacht nu we weer in groten getale op pad gaan. Hoe stap je als reiziger uit je bubbel die je afscheidt van het leven van de locals waar we te gast zijn? Zijn we in staat om onze eigen ‘travel desires’ aan te passen? En hoe ziet dat er dan uit? Lees het artikel op Adventure.com.

Purpose Lab voor jou

Wil je een duurzame strategie of visie ontwikkelen, of jouw bestemming of product beter op de kaart zetten bij de bewuste reiziger? Purpose Lab doet onderzoek, verzorgt workshops en ontwikkelt concepten en campagnes om jou verder te helpen. Kijk hiervoor op onze dienstenpagina. Interesse in een inspirerende en onderbouwde post-corona trendpresentatie? Neem dan contact op.