Natasha Bloemhard over nieuwe rijkdom en klein avontuur

Natasha Bloemhard 1
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Natasha Bloemhard

Natasha Bloemhard staat dit keer in de schijnwerpers. Ze is gepassioneerd over kleine avonturen, treinreizen, duurzaamheid en mensen verbinden. Met haar bedrijf Salt inspireert ze mensen om letterlijk naar buiten te stappen; de natuur in en buiten de comfortzone. In haar eerste boek De Nieuwe Rijken laat ze mensen aan het woord die in plaats van geld, tijd laten rollen en zich schathemeltje rijk voelen.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde Natasha over reizen, de definitie van rijkdom, de grootsheid van klein avontuur en haar eerst boek De Nieuwe Rijken.

Salt Natasha 1

Wat is je drijfveer voor jouw bedrijf Salt?

De missie van Salt is ‘how can we inspire people to step outside?’ En hier bedoelen we niet alleen letterlijk naar buiten gaan maar ook naar buiten je comfortzone te treden en buiten de lijntjes kleuren. Bij alles wat ik doe probeer ik die vraag te kunnen beantwoorden. Zo ook met reizen. Hoe kan ik mensen met andere ogen laten kijken naar bijvoorbeeld hun eigen achtertuin maar ook, als ze verder weg gaan, naar hun manier van reizen en de keuzes die ze maken. Ik probeer mensen mee te nemen in de grootsheid van klein avontuur en dat ieder mens het vermogen heeft om van elke dag ook een avontuur te maken.

Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?

Dat is best moeilijk voor iemand die veel reist want ik heb uit elke reis die ik heb gemaakt wel een bijzonder moment gehaald. Om die niet te vergeten verzamel ik altijd iets dat me voor altijd aan dat moment zal blijven herinneren. Dat kan een stuk drijfhout of een mooie steen zijn die ik op een locatie vond waar ik me intens gelukkig voelde, maar ook een bier- of wijnlabel van een fles die ik dronk met een persoon of een groep waar ik goede herinneringen aan heb. Maar mijn mooiste reisherinnering heb ik dan toch aan zittend in het kinderstoeltje dat aan het stuur van de fiets van mijn moeder hing. Ik moet een jaar of 4 geweest zijn, maar ik weet nog heel erg goed dat de wereld zich letterlijk voor mij uitrolde en dat ik kon bepalen – dat dacht ik althans - welke richting we opgingen. Hetzelfde had ik met de trein. Ik groeide op in een gezin zonder auto. We deden dus alles op de fiets of met het openbaar vervoer. Reizen met de trein, al was het van mijn geboorteplaats Voorschoten naar mijn opa en oma in Den Haag, was voor mij een wereldreis. Daar in dat kinderstoeltje en in de trein is het zaadje gepland voor mijn reisdrang, als een soort eerste liefde die nooit roest.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

De voordelen van reizen zijn dat je ongelooflijk leert relativeren en ook de ontmoetingen met andere culturen vind ik enorm belangrijk voor mijn kijk op de wereld. Daarnaast houd ik van verschillende landschappen. Bovendien is toerisme voor veel landen een belangrijke inkomstenbron.

De kwalijke kant zit hem in het feit dat we compleet zijn doorgeslagen in onze reisdrift die gericht is op veel voor weinig. En snel. Ik omarm slow travel waarin mensen niet alleen de tijd nemen voor de bestemming zelf en de ontmoetingen, maar ook voor de reis ernaartoe. Er moet een einde komen aan dat ‘snacken’; even snel hier, dan daar, even proeven, hallo zeggen, selfie maken en weer door. Alsof we levenshaast hebben. De kracht van slow travel is de ruimte die je creëert voor verrassing en verwondering. Zo kijk ik zelf nu ook weer veel kritischer naar mijn eigen reisgedrag en heb ik onder meer besloten om zoveel mogelijk met de trein te reizen. Dat (nu nog) duurdere treinkaartje wordt in mijn eigen ogen gecompenseerd door veel meer reiservaring.

Natasha Salt 1

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in jouw carrière op het gebied van verantwoord reizen?

Elke treinreis die ik maak is voor mij een hoogtepunt. Niet alleen omdat het een duurzame manier van reizen is maar ook omdat het de romantiek van het reizen terugbrengt. Ik ben echt verliefd op de trein. Daarnaast was voor mij een verblijf in de 72 Hour Cabin op het eiland Henriksholm in West-Zweden een absoluut hoogtepunt: drie dagen lang verblijf je in een glazen huisje waarin niet meer dan een bed staat. Wat kaarsen zorgen voor de verlichting, je hebt een badjas voor na het baden in het meer en je hebt de beschikking over een roeibootje. Eten en drinken doe je in centraal huis dat op het eiland staat. Maar voor de rest ben je een met de natuur en is er geen (of amper) bereik; wat ga je doen? Dat was een super interessante ervaring waarin alle prikkels van buitenaf de mond waren gesnoerd.

Natasha Bloemhard Salt Magazine 1
Natasha Bloemhard Salt 1

Hoe heb jij je expertise ontdekt?

Het klinkt bijna cliché maar door altijd naar mijn gevoel te luisteren en mijn hart te volgen. Hierdoor ben ik gaan doen waar ik blij van word: creëren, mooie dingen maken, verhalen vertellen, delen, leren, mensen ontmoeten, buitenspelen. Door dit te doen ontdekte ik dat mijn kracht in het verbinden en inspireren van mensen zit. Dat was best een bijzondere coming out, vooral voor mezelf.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Letterlijk overal. Ik ga als een spons door het leven, neem alles in me op, zelfs tot op de kleinste details. Ik zie zo veel toffe dingen om me heen. Om dit allemaal te rangschikken, verbanden te kunnen leggen en vervolgens te vertalen naar ideeën voor Salt duik ik vaak de natuur in. Moeder natuur is een bijzondere raadgever en de enige die het lukt om de snelheid uit mijn geest te halen.

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

Ons eerste boek: De Nieuwe Rijken. Sinds de start van Salt in 2006 interviewen wij mensen van over de hele wereld; van topsporters en avonturiers tot en met captains of industry, spirituele leiders en change makers. Wat ons opviel is dat we het in al die gesprekken nooit over geld hadden. Of ze er goed van konden leven, hoeveel omzet ze draaiden en hoeveel omzetgroei er jaarlijks werd gerealiseerd; het deed er niet toe. Wij vroegen er niet naar en zij vonden het niet belangrijk genoeg om te delen. Toch luisterden we keer op keer naar mensen die zielsgelukkig waren en zich schathemeltje rijk voelden. Dat inzicht gaf voeding aan het idee om een boek samen te stellen waarin we 70 mensen interviewden met betrekking tot het thema rijkdom. Van hele bekende mensen tot amper bekende mensen, nationaal en internationaal; maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat zij tijd in plaats van geld laten rollen. Tijd voor avontuur, creativiteit, vrijheid en zingeving. Ook Purpose Lab's oprichter Tessa aan de Stegge komt aan het woord. Allemaal stelden we ze dezelfde vragen waarvan we de mooiste antwoorden, inzichten en lessen in dit boek hebben gebundeld. Ook in het maken ervan hebben we eindeloos veel tijd gestoken, maar het was een droomtijd. Het boek is inmiddels op de markt en te koop via onze website. Als dé tegenhanger van de Quote 500.

De Nieuwe Rijken
De nieuwe rijken boek

Meer weten?

Wil je Natasha volgen in haar missie? Bekijk dan de website van Salt en volg het Instagram kanaal. Tip: abonneer je via de website op de wekelijkse inspirerende nieuwsbrief.