Sociaal ondernemer Aranka van der Pol over Lots of Lesvos & jaguars

Lots-of-Lesvos-1
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Aranka van der Pol

Sociaal ondernemer Aranka van de Pol staat dit keer in de schijnwerper. Aranka is een bezig bijtje met een groot hart voor de wereld. Ze startte haar loopbaan in de journalistiek en maakte haar eerste stappen als social entrepeneur door duurzaam toerisme aan te jagen met een reis door Europa in een elektrische tuk tuk en een boek met platform over duurzaam reizen. Inmiddels zet Aranka zich in voor de vluchtelingen op Lesbos met haar bedrijf Lots of Lesvos.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde deze inspirator over sociaal ondernemen

Lots-of-Lesvos-2

Wat is de drijfveer in jouw werk als oprichter van Lots of Lesvos

Drie jaar geleden vertrok ik als journalist en vrijwilliger naar Lesvos. Ik deelde eten uit aan vluchtelingen, hielp ze aan land, bood droge kleding aan en luisterde naar hun verhalen. Diep geraakt door de inhumane situatie op het eiland, kon ik het eenmaal thuis niet loslaten. Gefrustreerd door de eenzijdige hulp van NGO’s en vastbesloten een structurele verandering op het eiland te bewerkstelligen, begon ik Lots of Lesvos. We verkopen lokale producten zoals heerlijke olijfolie, honing en zout van Griekse boeren op Lesvos in een prachtige verpakking als cadeaupakket in Nederland. De aankoop van onze producten zorgt voor een inkomen voor de boeren en op termijn voor meer werkgelegenheid voor locals en ‘nieuwkomers'. Een deel van de winst besteden we direct aan educatie en het geven van workshops aan nieuwkomers.

Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?

Wauw, dat zijn er echt zoveel. Maar mijn meest ‘dier'-bare was een ontmoeting in de jungle van Bolivia met een jaguar en haar kleintje. Ik vind jaguars waanzinnig mooi en het is vrij zeldzaam om ze in het wild tegen te komen. Volgens het sjamanisme hebben ze bovennatuurlijke krachten, wat me erg fascineert. Ik heb niets voor niets daarna een jaguar op mijn enkel laten tatoeëren.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

Ik vind het ontzettend lastig. Ik denk dat reizen verschillende mensen en culturen dichterbij brengt. Dat het begrip teweegbrengt en respect voor elkaars levenswijze en voor onze overweldigende natuur. In die zin heeft het veel positieve aspecten. Tegelijkertijd is vliegen natuurlijk ontzettend slecht en is het verschrikkelijk wat er gebeurt met het koraal en andere natuurgebieden door het toerisme. Ik vind het totaal incongruent van mezelf dat ik nog vlieg. Ik ben uit ecologisch oogpunt wel gestopt met vlees en vis eten, maar ik vlieg nog wel. Dat slaat natuurlijk nergens op. Ondertussen ben ik heel blij dat er steeds meer initiatieven en ondernemingen zich focussen op duurzaam toerisme. En hoop ik van harte dat lange afstanden met de trein ook wat makkelijker en betaalbaarder worden.

Lots-of-Lesvos-3

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière?

Het hoogtepunt in mijn carrière is als ik tegelijkertijd economische, ecologische en sociale winst behaal. Dat is waar we met Lots of Lesvos hard aan werken. We ondersteunen de lokale boeren door een eerlijke prijs te betalen voor hun olijfolie, honing en zout en kruiden. Met de winst ondersteunen we educatie en ondernemerschap onder vluchtelingen op Lesvos. Dit doen we op een zo duurzaam mogelijke manier. Een absoluut hoogtepunt was dat na twee jaar inspanning, de allereerste blikjes in Nederland aankwamen. Maar het echte hoogtepunt moet nog komen als we straks met Lots of Lesvos nog meer impact kunnen maken.

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

Lots of Lesvos is een initiatief van Junglebirds. Met Junglebirds starten en ondersteunen we kleine ecosystemen, waarin mens en natuur tot bloei komen. Dus op termijn mag je wel weer een mooi nieuw initiatief van mij verwachten. In de tussentijd geef ik ook advies, begeleid ik andere initiatieven en startende ondernemingen.

Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?

Ik ben niet zo goed in adviezen, maar ik heb wel een mooie quote om over na te denken: “Stel je voor dat bomen WiFi signalen zouden afgeven, dan zouden we zoveel bomen planten. Helaas produceren ze alleen de zuurstof die wij ademen..."

Meer weten?

Wil je Aranka ook volgen in haar missie? Volg dan Lots of Lesvos en Junglebirds.org.