Lisette Wiebes van The Wiebes Agency laat projecten visueel schitteren
Lisette Wiebes
Lisette Wiebes is oprichter van The Wiebes Agency, ze besloot om van haar passie haar werk te maken om zo ondernemers te helpen. Lisette richt zich op de why op werkvlak, zo ontwikkelt ze in haar studio de visuele merkidentiteit van brands en laat daardoor zowel het merk als de mens erachter schitteren.
Purpose Lab expert
Lisette is betrokken als ontwerper bij project van Purpose Lab. Dankzij haar bewuste levensinstelling en creatieve geest weet ze de juiste look te geven aan concepten en campagnes.
Wat drijft jou?
Mijn drijfveer is om het ware idee van ondernemers in een concept om te zetten met een sterke en mooie branding. Het geeft mij heel veel energie om te zien hoe mensen glunderen als zij hun idee opeens gevisualiseerd zien worden en dit vol trots kunnen uitdragen.
Hoe heb je jouw expertise ontdekt?
Vroeger heb ik diverse banen in marketing gehad bij bedrijven als Etos en Unilever, maar het was hem nooit echt helemaal. Op mijn 24ste ben ik naar Sydney verhuisd en ik heb hier een jaar genoten van vrijheid en rust. Toentertijd heb ik ook de ruimte gehad om meer met mijn creatieve talent te doen, waar ik vroeger veel gebruik van maakte maar wat naar de achtergrond was verdwenen. Zo begon ik met mijn creative journal, vol dagelijkse krabbels en illustraties (voornamelijk van wat ik at en dronk…). Toen ik terugkwam in Nederland verklaarde ik aan iedereen die het maar wilde horen dat ik illustrator was. Zo hard, dat ik geloofd werd, serieus genomen werd en kennelijk dus mooie dingen maakte want mensen kwamen terug en nieuwe mensen kwamen ook bij mij terecht. Dit ging steeds meer richting design werk, waar bleek dat ik mijn creatieve talent met mijn strategische inzichten kon combineren. En dit leidde tot The Wiebes Agency.
Kun je iets vertellen over jouw werkwijze?
Ik haal mijn inspiratie uit de natuur, hierin maak ik gebruik van drie pijlers die hierdoor geïnspireerd zijn. De eerste is renewal, vernieuwing, de natuur is altijd origineel en komt met de meest prachtige en gekke combinaties en oplossingen. De tweede is growth, groei, een boom denkt nooit bij zichzelf, nu ben ik wel groot of breed genoeg ik stop maar even met groeien. En de laatste is connection, verbinding, binnen de natuur is werkelijk alles met elkaar in contact. En zonder verbinding zijn we nergens. Ik neem dit altijd mee in mijn werkwijze, nooit pusherig maar altijd geruisloos met schoonheid hoog in het vaandel, als het ritselen van de bladeren in de wind. Aanwezig, maar nimmer vervelend.Ik heb honderdduizend ideeën en ben bezig met een (online) programma waarin ik beginnende ondernemers op een speelse, laagdrempelige en uiteraard creatieve wijze van idee naar business begeleid. Daarnaast ben ik ook bezig met de ontwikkeling van een eigen mindfulnessproduct voor kinderen. Tevens ben ik co-founder van het yoga nidra platform House of Deeprelax.
Hoe past jouw visie bij het Manifest van Purpose Lab?
Ik geloof zeker dat met verschillende mensen werken van over de hele wereld, je beeld vergroot en verbreed. Hierdoor kan je jouw eigen rol in perspectief zien en beter samenwerken en tot nieuwe dingen komen. Het is waar dat buiten de comfort zone, de magie plaatsvindt. Wij met klanten van over de hele wereld en hier leren we dagelijks ontzettend veel van. Het zorgt voor inspiratie, creatie en uiteindelijk vernieuwing. Hoe heerlijk dat de hele wereld samen kan komen via videoconferencing, samen op ontdekkingstocht.
Wat is jouw eigen meest bijzondere reisherinnering?
Ik heb zo ongelooflijk veel prachtige reizen mogen beleven vanaf jongs af aan met mijn ouders en drie zusjes. Zo zijn wij in 1997 met het hele gezin in de camper door de VS gereisd. Er was iets faliekant mis met de camper waardoor wij ongeveer elke garage van Californië en Nevada hebben gezien (kwam goed uit want ik spaarde destijds visitekaartjes), maar uiteraard ook de allermooiste plekken in deze staten. Van de Golden Gate Bridge tot de Sequoia bomen in Yosemite tot de Ghost Town in de Mojave desert tot het Excalibur kasteel in Las Vegas. Elke dag weer reden wij een nieuw avontuur tegemoet. Mijn moeder vertelde mij laatst dat ze geen idee had hoe ze het soms moest doen met een baby en drie kids, zoals die ene keer toen wij aankwamen op een camping na een helse, bloedhete autorit en er naast vier knakworsten in de verste verte geen eten te bekennen was. Maar ons maakte het niks uit, op de hitjes van Barbara Ann was alles goed in the summer of 1997.
Hoe kijk je aan tegen de impact van reizen?
Reizen is zo een ongelooflijke verrijking van het leven. Comfortabele reizen of juist oncomfortabele reizen zorgen voor zoveel mooie levenslessen en zetten alles in een ander daglicht en perspectief. Toerisme is daardoor één van ’s werelds grootste industrieën geworden, met mensen die willen ontsnappen, verdwalen, verwonderen, veranderen, ontdekken, ontmoeten, verwilderen of gewoon all-in cocktails willen drinken aan het zwembad. De industrie groeit en groeit en groeit maar door.
Groei en winst is niet iets slechts, maar winst willen maken op een zo kort mogelijke termijn, heeft vrijwel altijd schadelijke gevolgen. De beste oplossing is een lange termijn plan waarin de lokale bevolking betrokken wordt door middel van educatie en empowerment. Als je iets koopt - of dit nou een dienst of product is - wees dan heel bewust van de impact die dit heeft op de lokale bevolking, flora en fauna, cultuur en erfgoed. Maak het een positieve ervaring voor iedereen, wees een conscious traveler en maak hiermee het verschil.
Tot slot, welk persoonlijk advies rondom bewust leven zou je nog willen delen?
Twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met het Jane Goodall Instituut Nederland en heb ik de eer om op pro bono basis te ontwerpen voor de charity. Zo heb ik kennis gemaakt met de prachtige filosofie van Jane en haar ook een aantal keer mogen ontmoeten. Wat een kracht en energie heeft deze krachtige vrouw en ondanks haar 84-jarige leeftijd, reist ze nog steeds 300 dagen de wereld rond om haar boodschap over te brengen: “What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.”
Jij kan echt een verschil maken. Net als in de jungle heeft elk dier en iedere plant een rol en draagt bij aan het ecosysteem. Iedereen is even belangrijk en onderdeel van een groter geheel. Elke keuze die je maakt heeft een invloed en maakt het verschil. Wees ervan bewust: you make the difference.
Meer weten?
Wil je Lisette ook volgen in haar missie? Volg dan The Wiebes Agency of bekijk de website van Jane Goodall Instituut Nederland.