Slow Living als vakantie: 'Het Relaxte Zuiden' in Baden-Württemberg

Wellness im Renchtal Quelle Hotel Sonnenhof Lautenbach copy
Ontladen en opladen: een vakantie-behoefte waar de Duitse regio Baden-Württemberg zich goed voor leent. Je treft hier op vijf uur rijden of treinen van Utrecht richting zuidwest Duitsland, plekken waar het tempo een tandje lager ligt en duurzaamheid de sleutel is: "Het Relaxte Zuiden". Dichtbegroeide bossen, mystieke bergen, rivieren, groene weiden, eeuwenoude thermale bronnen, historische dorpen en het platteland van vroeger. Ervaar een meditatieve wandeling, slow food, de wijsheden van duizenden jaren wellness of laad op bij een krachtsteen. Of struin door de groene parken van de steden, proef lokale lekkernijen, bezoek een wijngaard of ervaar het leven op de boerderij.

Het Relaxte Zuiden

Opladen en ontladen in het zuidwesten van Duitsland. Purpose Lab rolt de campagne Het Relaxte Zuiden uit in Nederland voor Baden-Württemberg Tourismus Marketing.

Bijzondere momenten in Bad Wimpfen

Het charmante en middeleeuwse Bad Wimpfen aan de rivier Neckar staat bekend om zowel natuur als cultuur. Volgens de locals ervaar je hier 'carpe momentum': je voelt de wijsheden van vroeger en geniet in het hier en nu. Dobber over de Neckar, badder in een pekelbad, struin langs kleine galerieën of verken de omgeving per fiets of te voet. Ook op culinair gebied kom je aan je trekken met zowel de regionale keuken als fine dining. Zo is Bad Wimpfen deelnemer aan Kostbare Stadt (Eetbare Stad) met diverse openbare pluktuinen met kruiden en planten.
www.badwimpfen.de/gaeste-bereich/startseite

2

Slow & lokaal in Renchtal vallei

In de vallei Renchtal vind je naast de mooie natuur van het Zwarte Woud, ook een rijke culturele ervaring. Langs de 800km lange fiets- en wandelroutes, staat slow travel centraal. Je kunt er bosbaden, op diverse plekken opfrissen in de rivier, een pitstop maken bij een zogenaamde Schnappsfontein of je terug in de tijd wanen bij kloosterruines. De locals nemen je graag aan de hand mee om bijvoorbeeld te leren over de medicinale eigenschappen van planten en kruiden. Logeren kan iedere nacht anders: in een boshut met privéspa, een luxe hotel met sterrenrestaurant of back to basic in een trekking kamp.
www.renchtal-tourismus.de

3

Baden-Baden: een lifestyle an sich

Baden-Baden's centrum is autovrij en de sfeer ademt een geheel eigen lifestyle. De stad werd ruim twee eeuw gelegen gesticht met als doel om mensen te laten ontspannen en opladen. Zo tref je er groene stadsparken vol bloemen, het moderne Frieder Burna museum, chique cuisine, Duitsland's tweede theater, thermale bronnen, luxe spa's en eigenzinnige boetiekjes. Baden-Baden heeft uitzicht op de Rijnvallei en ligt vlakbij het op een na grootste Riesling district van Duitsland, de Rebland.
www.baden-baden.com/en/

4

Duurzaam in Hochschwarzwald

Gelegen op 30km van Freiburg vind je het Hochschwarzwald, onderdeel van het Zwarte Woud. Dit gebied is rijk aan bijzondere natuur waar ontspannende activiteiten mogelijk zijn: het Titimeer en het Schluchmeer, de Wutach kloof en de 1493 meter hoge Feldberg, de hoogste berg van Baden-Würrtemberg. In de 20 dorpen vind je wellnesshotels, authentieke pensions and boerderijen. Dit gebied wordt geroemd als Duitsland's meest familievriendelijke bestemming en hecht waarde aan duurzaamheid. Zo reis je met de KONUS gastenkaart, beschikbaar bij elke accommodatie, kosteloos met het gehele openbaar vervoer.
www.hochschwarzwald.de

5

Staatliche Schlösser und Garten

SSG beheert het erfgoed van 26 kastelen, paleizen, ruïnes, tuinen en kloosters in de regio Baden-Württemberg. Van UNESCO Werelderfgoed Maulbronn tot de ruïnes bij Heldelberg. Deze bijzondere, historische plekken vertellen de complexe geschiedenis van federaal Duitsland. Met de Schlosscard die de ingangen te koop is, krijg je entree tot alle 26 erfgoederen (€26 voor volwassenen en €13 voor kinderen).
www.schloesser-und-gaerten.de/en/home

6

Subtropisch eiland Mainau

Mainau is een eiland in het Constancemeer (ook wel Bodenmeer) met botanische tuinen, een barok paleis dat omringd is door citrusbomen en een arboretum met een 150 jaar oude verzameling van bomen. Je kunt er subtropische bloemen bekijken, struinen door de tuinen vol rododendrons, rozen en dahlia’s en ‘s lands grootste vlindertuin bezoeken. Dit jaar staat het eiland in het teken van 'Bloeiend water en drijvende tuinen' en is een bezoek tot 24 oktober mogelijk. In samenwerking met studenten is 'WASSERleben' ontwikkeld: een watertuin waar de betekenis van regen bewust ervaren kan worden.
www.mainau.de

7

Mediterraans Lörrach

Vanaf het bekende Rötteln kasteel, een van de grootste reünies in Baden-Württemberg, heb je uitzicht over de stad Lörrach. Gelegen tussen het Zwarte Woud, Basel en de Alsace vind je hier het Dreiläendermuseum (Drielandenmuseum). Naast klassieke kunst en muziek (te vinden in de Burghof), vind je in het centrum Lörrach de Skulpturenweg (sculptuurroute), graffiti en street art. De relaxte, Mediterraanse lifestyle van de regio is hier goed vertegenwoordigd met talloze cafés, brouwerijen méet biertuin en een boerenmarkt.
www.loerrach.de/en/Welcome-to-Loerrach/Tourism

8

Pforzheim, niet alleen als startpunt

Pforzheim, bekend als de gouden stad en het centrum van juwelen en horlogerie, ligt tussen Karlsruhe en Stuttgart in het noorden van het Zwarte Woud. Deze centrale ligging maakt het een goed startpunt voor een trip naar de natuur. Bezoek een van de musea zoals het Pforzheim Schmuck Museum, waar je een uiteenzetting vindt van ruim twee duizend objecten die vijf duizend jaar geschiedenis laten zien van uiteenlopende wereldwijde stijlen. Of wandel door het centrum met de 'Future History App', waar de geschiedenis tot leven komt met behulp van augmented reality.
www.pforzheim.de

9

Het Relaxte Zuiden in Baden-Württemberg

Baden-Württemberg is dankzij het milde Zuid-Europese klimaat The Sunny Side of Germany. 2021 staat in het teken van de campagne Het Relaxte Zuiden.

Meer informatie en credits

Meer (Engelstalige) informatie vind je in de mediaroom van Baden-Württemberg. Voor samenwerkingen of andersoortige informatie neem contact op met Purpose Lab.

De fotografie is bewerkt conform de huisstijl van Purpose Lab.

Headerfoto: Quelle Hotel Sonnenhof, Renchtal.

Foto 1 : Rosengasse, Bad Wimpfen. Fotocredits: Stadt Bad Wimpfen.

Foto 2: Allerheiligen Quelle. Fotocredits: Renchtal Tourismus GmbH.

Foto 3: Uitzicht op de stad Baden Baden. Fotocredits: Baden Baden Kur & Tourismus GmbH.

Foto 4: Schwarzwaldhof Menzenschwand. Fotocredits: Hochschwarzwald.

Foto 5: Schlöss Meersburg. Fotocredits: SSG.

Foto 6: Mainau eiland. Fotocredits: Mende.

Foto 7: Uitzicht over de stad vanaf de burcht, Lörrach. Fotocredits: Baschi Bender.

Foto 8: Future History App, Pforzheim. Fotocredits: Markus Born.