Reisjournalist Gert Corremans over trager reizen en duurzaamheid
Gert Corremans
Reisjournalist Gert Corremans staat dit keer in de schijnwerpers. Deze freelance reisjournalist schrijft over duurzaamheid in de toeristische sector en publiceert boeken en reisreportages in Belgische magazines zoals Pasar, A.S. Magazine en Travel Magazine, hoofdzakelijk over Europese bestemmingen. In zijn reisboeken laten lokale ambassadeurs je hun dorp of streek beleven.
Interview met Purpose Lab
Purpose Lab interviewde Gert over duurzaam reizen, zijn rol als journalist en zijn boek Bij ons in het dorp.
Wat is de drijfveer in jouw werk als reisjournalist?
Lezers trager doen reizen en originele reisideeën aanreiken, ook dicht bij huis. De mooiste reizen dompelen je onder in een andere leefwereld of biotoop. In Slovenië kun je bijvoorbeeld aan bijentoerisme doen en imkers opzoeken die eeuwenoude tradities in stand houden. Ook in de Benelux wachten onwaarschijnlijke avonturen: mountainbiken in een ijzersteengroeve in Luxemburg die op een canyon lijkt, een ecologisch privéhutje op de Drentse heide… Ik wil lezers laten wegdromen over minder verre bestemmingen.
Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?
Een roman van Mario Vargas Llosa lezen in een hangmat op een Amazoneboot. Ik heb een jaar gereisd in Zuid-Amerika, met bussen, treinen en boten. Vooral de kleine boten in Peru waren drijvende dorpsgemeenschappen, volgepropt met hangmatten. De hele nacht voelde je de knieën van je buur in je zij. ’s Avonds werden er toepasselijke films vertoond op een televisiescherm: Anaconda en Titanic. Toen we de volgende dag in een kleine storm terecht kwamen, haastte iedereen zich naar de zwemvesten.
Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?
Haastige reizigers brengen meer nadelen dan voordelen. Venetië heeft zijn entreegeld ingevoerd om dagjesmensen te ontmoedigen. Wie in de stad logeert, voelt het verschil niet. Hetzelfde geldt in afgelegen dorpen. Toen de North Coast 500 route in Schotland de toptien van beste roadtrips ter wereld van CNN haalde, waren lokale hotel- en campinguitbaters niet onverdeeld gelukkig. Passanten verbleven één nacht in kamers die vroeger de hele week geboekt waren. Slow travel blijft de beste manier van reizen. Dat is de enige zekerheid die corona niet onderuithaalt.
Wat is tot nu toe het hoogtepunt in jouw carrière op het gebied van verantwoord reizen?
Aan mijn boeken Rijn & Wijn en Bij ons in het dorp heb ik met veel plezier gewerkt. Ze passen bij de trage manier van reizen waar ik voor pleit. In Rijn & Wijn stellen de fotograaf en ik de historische Midden-Rijn voor door de ogen van 25 streekambassadeurs. We zijn elk seizoen naar het dorpje Bacharach gereisd om een jonge wijnmaakster te volgen in haar wijngaard. Bij ons in het dorp is een samenwerking met twee collega’s en gebruikt dezelfde aanpak voor de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. De ‘dorpsambassadeurs’ vertellen je hoe je van hun dorp kunt genieten, precies zoals zij dat doen.
Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?
Ik werk aan een eigen website over toerisme in eigen land en heb reportages op stapel staan voor een aantal Vlaamse magazines. Ik ga onder meer langs de Schelde fietsen, van bron tot monding, en onderweg kampeer ik. Een avontuur waar ik al naar uitkijk.
Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?
(Her)ontdek je achtertuin. Vervang de jachtige citytrip door een rustig dorpsweekend. Beleef microavonturen in je eigen streek. Blijf op de meeste plekken langer dan nodig. Je zal je zeker niet vervelen en originele ideeën uitproberen die meestal geweldig meevallen.
Meer weten?
Wil je Gert volgen in zijn missie of contact leggen? Bekijk zijn LinkedIn profiel. Purpose Lab ontving en las Gert's boek Bij ons in het dorp. Lees er meer over in deze inspiratieblog over staycations.
De credits voor de fotografie bij dit interview zijn voor Karel Duerinckx, Purpose Lab bewerkte de kleur van de foto's in de look & feel van de website.