Communicatie over duurzaam reizen. Hoe doe je dat?
Communicatie duurzaam reizen
Hoe stimuleer je verantwoord vakantie vieren die de reiziger helpt om een leuke vakantie te hebben en tegelijkertijd verantwoorde keuzes te maken?
Tips
De experts van Purpose Lab delen drie tips voor communicatie over duurzaam reizen.
Tip 1.
Deel kennis
Het is vrij ingewikkeld om op vakantie te gaan zonder een voetafdruk achter te laten. De paradox van toerisme mag dan wel steeds zichtbaarder worden, uit onderzoek blijkt mensen niet minder zullen reizen. Dat doen ze ook steeds vaker en expertise wordt op prijs gesteld bij het voorbereiden van de vakantie. De kwaliteit van je expertise (en service) is de belangrijkste meerwaarde in een wereld vol technologie. Deel dus je kennis en wees een behulpzame, inspirerende en begripvolle vriend. Schrijf over je eigen ervaring en deel geheimtips, organiseer een workshop, mini-festival of open dag of neem een video op die je deelt in social media. Laat zo zien dat ze bij jou moeten zijn om met een gerust hart op vakantie te gaan.
Tip 2.
Neem de voordelen als uitgangspunt
Reizen op een manier die betekenis geeft aan het land waar je te gast bent, heeft ook enorm veel voordelen voor de reiziger. Door deze voordelen expliciet te benoemen, zal de keuze eerder vallen op jouw suggestie vanuit eigen belang en heeft het daarnaast een positieve impact. Als je een tour boekt met een lokale gids draag je niet alleen bij aan het inkomen van zijn hele gezin, ook kom je op plekken die alleen mensen die er wonen kennen. Zo krijg je een kijkje in de cultuur van het land waar je te gast bent en doe je iets goeds. En een verse salade met groenten uit de eigen moestuin van de homestay smaakt immers beter dan eentje die al dagen voorverpakt ligt te wachten.
Tip 3.
Cognitieve dissonantie als beweegreden om goed te doen
Het moment dat je wordt geconfronteerd met een deel van jou dat tegenstrijdig is met hoe je jezelf ziet of wilt profileren. Cognitieve dissonantie. Veel reizigers gaan met de beste intenties op pad en worden zich ter plekke pas van bewust dat hun vakantie ook negatieve impact heeft. Denk aan de vervuiling van plastic op stranden, verdwijnend koraal door lompe snorkelaars of de vervuiling door zonnebrandcrème. Het kan de vakantiepret drukken. Cognitieve dissonantie geeft een beweegreden om tot een actie over te gaan die het beeld van je jezelf herstelt. Veel initiatieven spelen hier op in. Denk aan de win-win van beach clean ups die deelnemers een goed gevoel geven en bijdragen bij aan de oplossing van een probleem. Enerzijds doordat het strand vrij wordt gemaakt van plastic, anderzijds neemt de bewustwording toe van waar waterflesjes blijven en zorgt dit mogelijk voor het gebruiken van hervulbare flesjes. Communiceer dus over het probleem, draag een oplossing aan waarmee je kennis en bewustwording vergroot en stimuleer zo positief handelen om het probleem uiteindelijk te voorkomen.
Duurzaamheid en duurzaam. Zo weinig mogelijk.
Tot slot: vermijd de woorden duurzaam reizen en duurzaamheid zoveel mogelijk. Jouw publiek wordt er waarschijnlijk door overspoeld en het begrip verliest z’n betekenis.
Purpose Lab voor jou
Zijn bovenstaande tips rondom duurzaam reizen wellicht een goed begin, maar wil je dieper ingaan op hoe je ze toepast op jouw communicatievraagstuk? Purpose Lab verzorgt workshops en ontwikkelt campagnes om jou verder te helpen in het aanspreken en bereiken van de reiziger die meer betekenis wil geven aan z’n vakantie.