Down to Earth Collective stimuleert leiderschap voor een duurzame toekomst
Down the Earth Collective
Daphne Laan, Business Director van social impact onderneming de Down to Earth Collective, staat dit keer in de schijnwerpers. Down to Earth Collective heeft een film geproduceerd die is gebaseerd op de vijf jaar durende wereldreis die Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen maakten. Zij gingen op zoek naar beschermers van onze natuur, de verborgen wijzen der aarde, zo genaamde de Earth Keepers. De film wordt gebruikt als dialoogstarter om zo het leiderschap te ontwikkelen dat nodig is voor een duurzame toekomst.
Interview met Purpose Lab
Purpose Lab interviewde deze inspirator over van de gebaande paden gaan en een duurzame toekomst beïnvloeden.
Wat is de drijfveer in jouw werk als directeur van The Down to Earth Collective?
Ik heb in mijn eigen carrière ervaren wat de kracht is van het volgen van je eigen pad, maar heb ook gezien dat door de manier waarop organisaties nu zijn georganiseerd er de nodige durf nodig is om de stap volledig te zetten om buiten de gebaande paden te lopen. Mijn persoonlijke drijfveer is om bedrijven te helpen de omslag te maken naar een bewuster leiderschap. Als leiders beter weten wat hun eigen purpose is en hier invulling aan geven, geven ze anderen de ruimte om dit ook te doen. Dit zorgt er vanzelf voor dat iedereen beter voor elkaar en de omgeving zorgt.
Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?
Het meest dierbare is de wereldreis die ik samen met mijn man Bernd heb gemaakt. We zijn een jaar lang samen het avontuur aangegaan en hebben doordat we die tijd met elkaar hebben doorgebracht ontelbare herinneringen: 's nachts wakker worden tijdens het kamperen op een besneeuwd bergplateau, een aantal dagen lopen om je bestemming te bereiken, het contact met zoveel verschillende mensen, kortom je onderdeel voelen van de natuur & wereld om je heen.
Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?
Er is gelukkig een steeds groter besef dat toerisme moet bijdragen aan de omgeving en de welvaart van de plaatselijke bevolking verbetert. Het zou de norm moeten zijn dat toerisme bijdraagt aan het behoud van natuurlijke gebieden en de rechten en de overtuigingen van de inheemse bevolking erkent.
Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière op het gebied van verantwoord reizen & leven?
Als we bij bedrijven de film vertonen, is daarna een dialoog over de thema's die in de organisatie spelen o.a. omtrent leiderschap. Ik blijf het bijzonder vinden dat de film uitnodigt tot een open dialoog en het uitspreken van zaken die soms "onder het tapijt worden geschoven". De mensen die in de film zijn geïnterviewd, spreken vanuit het hart over levensthema's die ons allemaal aangaan. Door daarover te delen, merk je dat dezelfde thema's ons bezig houden. De tijd is rijp voor het toelaten van een meer persoonlijke benadering van zaken in de boardroom als het klaslokaal, met sensitiviteit, meeleven & rekening houden met de ander en de wereld als kracht.
Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?
We gaan een vervolg maken op de film Down to Earth in de vorm van een webserie over Sustainability, Leadership & Education. Deze zullen thuis, op het werk en in het onderwijs te gebruiken zijn. Door ook hedendaagse Earth Keepers in deze webserie te betrekken, brengen we het Down to Earth gedachtegoed nog dichterbij en wordt het concreet toepasbaar in ons dagelijks leven.
Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?
Ik was deze zomer in Amerika in Upper Michigan samen met een groep Native Americans voor de Down to Earth Personal Leadership Journey. We hebben daar een week aan het meer gekampeerd, daarna werd door de hele groep het terrein nagelopen om te zorgen dat de kampeerplek niet alleen hetzelfde, maar zelfs schoner wordt achtergelaten dan die was aangetroffen. Dus een klein maar mooi voorbeeld dat het delen waard is.
Meer weten?
Wil je Daphne ook volgen in haar missie? Volg het Down To Earth Collective via de website.