Chris König legt mooie momenten en plekken visueel kloppend vast

Chris König
Purpose Lab is een netwerkorganisatie van zelfstandige experts met een groot talent en een warm hart voor verantwoord leven en reizen. Lab experts werken vanuit ons Manifest en worden naargelang hun expertise betrokken bij projecten. Chris König haakt als fotograaf aan bij projecten.

Chris König

Chris König maakt als fotograaf bijzondere en intieme momenten mee en legt die visueel kloppend vast. Hij stapt graag uit z'n comfortzone en raakt geïnspireerd van nieuwe perspectieven. Op reis voelt Chris zich thuis in de natuur en in nieuwe culturen, zo lokaal mogelijk reizen is aan hem besteed.

Purpose Lab expert

Chris is als fotograaf bij Purpose Lab betrokken en weet met zijn open houding en scherpe oog momenten en plekken op een bewuste en visueel aantrekkelijke manier vast te leggen.

Chris Konig 2

Wat drijft jou?

Graag ga ik op zoek naar nieuwe ervaringen die me aan het denken zetten én me net wat uit mijn comfortzone pushen. Om terug naar de basis te gaan en juist met minder middelen dichter bij mezelf te komen. In het proces raak ik graag geïnspireerd door iedereen die het anders aanpakt en echt ergens voor staat: authenticiteit en creativiteit zijn kernwoorden die altijd een belangrijke rol spelen in deze zoektocht!

Hoe heb je jouw expertise ontdekt?

Ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet of ik dat echt heb ontdekt. Wel merk ik steeds meer dat hetgeen waar ik passievol over ben steeds meer een geheel vormt: verhalen ontdekken, kennis overdragen, iemand vastleggen op een manier waar hij of zij zich in herkent, optimaal gebruik maken van de situatie zoals deze is en het visueel kloppend maken. Allemaal aspecten die ik ontzettend waardeer in zowel mijn ‘persoonlijke’ leven als op werkgebied en hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer samenhang erin lijkt te komen. Hopelijk durf ik het ooit een expertise te noemen.

Kun je iets vertellen over jouw werkwijze?

Of ik nou op reis een bestemming zo mooi mogelijk moet vastleggen, of portretten maken, of een evenement of bruiloft fotografeer: het proces zal bijna altijd hetzelfde zijn. Ik wil me graag kunnen inleven in de situatie en door een gevoel van herkenning dichter bij het onderwerp komen. Ik vind het bijzonder om situaties van dichtbij te mogen meemaken en het voelt echt als een voorrecht om op een waanzinnige plek deze ervaringen op te doen, of juist een inkijkje te krijgen in iemands leven, terwijl deze persoon je eigenlijk helemaal niet kent. Die vertrouwensband creëren en dicht bij mezelf blijven vind ik ontzettend belangrijk en wanneer het lukt denk ik ook graag dat terug te zien in mijn werk.

Chris Konig3

Wie of wat inspireert jou?

Ik vind het vooral bijzonder hoe mensen vaak in de slechtste omstandigheden omhoog weten te krabbelen en er beter uitkomen dan de meesten die deze tegenslagen niet hebben ervaren. Dat je begint met een gigantische achterstand die kan komen door cultuurverschillen of simpelweg de plek waar je geboren bent en dan ondanks het feit dat niemand om je heen in je gelooft je toch een weg vindt en je leven leidt zoals je dat zelf voor ogen hebt. Op momenten dat ik motivatie nodig heb, plaatst dit voor mij heel erg in perspectief dat er voor ons of mij zo enorm veel mogelijkheden zijn die ik graag nog meer met beide handen zou aangrijpen.

Hoe past jouw visie bij het manifest van Purpose Lab?

Wanneer ik op reis ga, probeer ik zoveel mogelijk op zoek te gaan naar een authentieke ervaring die me dichter bij de natuur en mensen van dat land brengt. Lokale initiatieven zorgen vaak voor een veel snellere link met de thema’s waar ik op reis naar op zoek ben én ik weet ook nog eens zeker dat de mensen die het werk doen er ook iets voor terugkrijgen, in plaats van een externe partij die er vrijwel niets mee te maken heeft. Als ik terugdenk aan de reis naar Kirgizië die ik met mijn vriendin maakte, ben ik toch wel blij met de overeenkomsten die ik zie: we zijn naar een afgelegen gebied gegaan in het oosten van het land, hebben in samenspraak met de lokale bevolking een mooie route voor ons kampeeravontuur bedacht, hebben continu ons waterfilter gebruikt om in natuurlijke bronnen water aan te vullen en hebben vaak heerlijk gegeten bij enthousiaste inwoners die ons het lekkerste lokale gerecht wilden laten proeven.

Chris Konig 1

Wat is jouw eigen meest bijzondere reisherinnering?

Lastig om één ding te noemen, maar tijdens mijn eerste grote reis een aantal jaren terug ben ik gedurende een aantal weken in Myanmar verbleven waarbij ik in het westen richting de Indiase grens werd uitgenodigd bij een dorps ritueel en ik vervolgens met een ritueel dolk in mijn handen tussen de lokale bevolking mee mocht doen in hun dans tijdens dit feest. Om met een grote taalbarrière zonder enige twijfel in een intieme gebeurtenis te worden opgenomen, vind ik ontzettend bijzonder en heeft dan ook veel indruk gemaakt.

Waar droom je nog van op werkgebied?

Mijn limiet opzoeken en het vastleggen van gevoel en bijzondere momenten zijn beide aspecten die ik enorm waardeer. Ik zou graag in een uitdagende arctische omgeving een bijzonder verhaal vastleggen. Dit kan gaan over de manier hoe mensen zich staande weten te houden op een dergelijke plek, maar ook over de razendsnel veranderende natuur. Voor dergelijke projecten is ontzettend veel voorbereiding nodig, zowel fysiek als mentaal en gegarandeerd gaan dingen alsnog anders lopen dan gepland. Om er dan nog steeds het beste van te maken en met een prachtig resultaat naar huis te gaan, daar droom ik wel van!

Meer weten?

Wil je meer weten over Chris en zijn werk? Volg hem dan via zijn Instagram kanalen: TheAdventurizer en TheChrisKönig.