Bas van Oort presenteert Expeditie Achtertuin

Bas van Oort 1
Purpose Lab zet mensen en organisaties die inspireren tot verantwoord reizen en leven graag in het zonnetje. Of het nou gaat om een levensmissie, een manier om geld verdienen te combineren met goed doen of het aanwenden van je talent: inspirators met unieke verhalen vind je overal ter wereld en natuurlijk ook in eigen land.

Bas van Oort

Bas van Oort staat dit keer in de schijnwerpers. Deze door de wol geverfde freelance reisjournalist zag alle hoeken van de wereld en besloot vorig jaar samen met collega Dirk Wijnand de Jong te onderzoeken hoe goed ze hun eigen land eigenlijk kenden. Expeditie Achtertuin laat zien dat je niet de hele wereld over hoeft te reizen om iets moois te zien.

Interview met Purpose Lab

Purpose Lab interviewde Bas over reizen, het leren kennen van je eigen land als wereldreiziger en zijn boek Expeditie Achtertuin.

Bas van Oort 3

Wat is je drijfveer in het maken van Expeditie Achtertuin?

Als reisjournalisten hebben mijn collega Dirk Wijnand de Jong en ik de afgelopen jaren vooral veel van de rest van de wereld gezien. Voor ons werk was het heel normaal om maandenlang per jaar in het buitenland te zijn. Ruim een jaar geleden vroegen we ons af: hoe goed kennen we ons eigen land nou eigenlijk? Daarom besloten we onze blik op Nederland te richten, met een simpele missie: laten zien dat je niet de hele wereld over hoeft te reizen om iets moois te zien. Niet tien uur lang in een vliegtuig zitten op zoek naar schoonheid en avontuur, want dat vind je ook gewoon om de hoek.

Wat is jouw meest dierbare reisherinnering en waarom?

De grootste winst voor mij is dat ik het afgelopen jaar veel vaker buiten ben geweest. Op reis is dat een vanzelfsprekendheid, maar als je thuis bent dan ligt het op de loer dat je je makkelijk laat afleiden door een avondje Netflix, of in ieder geval binnen blijft. Door ook Nederland te benaderen als een wereldreiziger, was mijn blik veel meer op buiten gericht, ook als ik thuis was. Wakker worden en zien dat het mooi weer is? Hup, naar buiten. Met de fiets een rondje maken door stad of omgeving. Of met de auto iets verder. Hetzelfde geldt voor de lange lente- en zomeravonden. Na het eten nog een mooie wandeling over de hei of door het bos.

Hoe kijk je aan tegen de ecologische, economische en/of sociologische impact van reizen?

Onze voornaamste drijfveer bij het maken van dit boek was van begin af aan bewustzijn creëren. Niet uit gemak het vliegtuig pakken, maar dichterbij kijken. Duurzaamheid en klimaat speelden daarbij een belangrijke rol. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat we met dit boek zijn ingehaald door de actualiteit. Deze zomer wordt iedereen gedwongen om goed na te denken over zijn of haar reisgedrag. Daarbij willen we helemaal niet stellen dat je thuis moét blijven, maar vooral laten zien dat het echt geen straf is.

Bas van Oort 2

Wat is tot nu toe het hoogtepunt in jouw carrière op het gebied van verantwoord reizen?

Verantwoord reizen kan op veel verschillende manieren. Ik maakte een paar jaar geleden een fietstocht van kust naar kust door Amerika. Tweeëneenhalve maand op de fiets, de hele dag buiten bezig en mijn reisgenoot en ik sliepen veel bij mensen thuis, ook bij onbekenden. Dat is een voorbeeld van ver weg, maar laten zien dat je het geluk van reizen ook kunt ervaren zonder je landsgrenzen ervoor over te steken, vind ik op dit moment nog veel waardevoller. Reizen kan altijd, ook als je thuis bent.

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

De zomer van 2020 blijf ik in Nederland, zeker gezien de omstandigheden waarin we nu met z’n allen zitten vanwege corona. In het najaar van 2020 verschijnt mijn volgende boek, IJsvogels, over Nederlandse schaatsers die hun winterse geluk inmiddels in het buitenland moeten zoeken. Ook dat heeft weer een link met reizen en bewustzijn.

Tot slot, welk persoonlijk advies rondom verantwoord reizen zou je nog willen delen?

Wacht deze zomer niet angstvallig tot andere landen hun grenzen weer opengooien om toeristen te verwelkomen, maar blijf lekker in Nederland. Er is meer dan genoeg moois te zien en ontdekken en zo ben je niet afhankelijk van onvoorspelbare ontwikkelingen.

Meer weten?

Wil je Bas en Dirk Wijnand volgen in hun missie? Volg dan hun Instagram kanaal. Purpose Lab ontving en laat zich inspireren door Expeditie Achtertuin. Lees er meer over in deze inspiratieblog over staycations.