Purpose-Lab-Manifest1

Manifest

Purpose Lab stimuleert met dit manifest toerisme dat in harmonie is met alle betrokkenen. We willen zo laten zien dat bewuste keuzes maken ook meerwaarde heeft voor de reiziger omdat het de belevingen ter plekke persoonlijker en authentieker maakt.

Goed doordachte keuzes rondom de ecologische, sociologische en economische aspecten van reizen zorgen voor een waardevolle uitwisseling die vakantie leuker maakt, het gastland verrijkt en de uitstoot minimaliseert.

’s Lands eer, ’s lands wijs

01. Op reis gaan geeft je de kans om je wereldbeeld te vergroten en je eigen leven in perspectief te zetten. Je bent te gast in iemand anders z’n land en cultuur. Verlaat de comfortzone, lees je in en geef je eraan over.

Deel je geluk

02. Waar voor je geld geeft een fijn gevoel, maar delen omdat het kan voelt vaak nog veel fijner. Steun een lokaal project met een donatie vanuit de bedrijfswinst of je reisbudget.

Wees een de-tourist

03. Zelf ontdekken maakt je reiservaring onvergetelijk. Vermijd daarom de massa en drukke periodes. Dat behoud de cultuur en natuur van de plek waar je te gast bent en maakt een vakantie leuker.

Kies voor lokaal

04. Couleur locale geeft kleur aan je reis. Kies voor lokale restaurants, gidsen en homestays. Jouw bestedingen zijn ter plekke vaak een veelbetekende economische impuls.

Kids zijn kids

05. Locals verrijken je reis. Kinderen zijn op hun best als ze echt kind kunnen zijn. Ontmoet ze als ze in hun element zijn en vermijd commerciële activiteiten met kinderen zoals vrijwilligerswerk of een bezoek aan een weeshuis.

In het wild

06. Spot dieren zonder ze op te jagen in hun habitat. Wilde dieren hebben van nature niet de behoefte om te poseren voor een foto of met mensen te knuffelen, te zwemmen of op hun rug te dragen.

Plastic is not fantastic

07. Travel light in alle opzichten! Hervul je waterfles aan met veilig drinkwater bij vulpunten. Minimaliseer papier door reisdocumenten in een app te bewaren.

Geef onbekende landen een kans

08. Onbekend maakt niet onbemind voor wie een unieke beleving zoekt. Niet voor de hand liggende bestemmingen zijn vaak het meest verrassend.

Spaar het milieu

09. Wie leeft en reist, stoot uit. Ga de uitdaging met jezelf om te minimaliseren aan. Nut je transport uit door te kiezen voor lange vakanties, directe vluchten of door de trein voor korte afstanden. Compenseer de CO2 uitstoot van jouw vlucht, huurauto, treinreis en accommodatie.

De waarde van geld

10. Vakantie is goed voor jou en voor je gastland. Toerisme is voor bijna de helft van de armste landen ter wereld de belangrijkste bron van inkomsten. Houd prijsonderhandelingen en koopjesjagen daarom binnen de perken.